Karolina Norteva ja Kimmo Seppänen pääsivät juhlimaan Suomalainen huonekalu -kilpailun opiskelijoiden sarjan voittoa; voitto tuli Nortevan suunnittelemalla ja Seppäsen toteuttamalla Aava-senkillä.

 

 

Kilpailu toi uuden tuotteen

 

Karolina Nortevan suunnittelema ja Huonekalutehdas Seppänen Oy:n toteuttama Aava-senkki voitti ensimmäistä kertaa järjestetyn Suomalainen huonekalu -suunnittelukilpailun opiskelijoiden sarjan. Kilpailun järjestivät yhdessä Puuteollisuusyrittäjät ry ja muotoilualan järjestö Ornamo ry.

– Kilpailu toteutettiin siten, että yritykset tekivät toimeksiannon eli kertoivat, millaisista tuotteista olisivat kiinnostuneita. Suunnittelijat valitsivat sitten toimeksiannon, mitä lähtivät toteuttamaan. Se oli todella hyvä järjestely, suunniteltavalle tuotteelle oli selkeä tilaus, Huonekalutehdas Seppäsen yrittäjä Kimmo Seppänen kertoo.

– Meille tarjottiin noin kolmeakymmentä suunnitelmaa, joista saimme valita tuotteen, jota lähdemme toteuttamaan. Suunnittelijoiden nimiä emme tienneet emmekä edes sitä, ovatko he opiskelijoiden vai ammattilaisten sarjassa. Kun olimme valinneet työn, jota lähdemme toteuttamaan, pääsimme kontaktiin suunnittelijan kanssa ja aloitimme tuotekehitystyön.

Seppänen kertoo tehneensä lopullisen valinnan toteutettavasta tuotteesta kolmen suunnitelman välillä. Nortevan senkissä hän ihastui sen ulkonäköön, ja se myös sopi hyvin tehtaan tuotantoon.

– Senkkihän on veistoksellisen kaunis, muotoilullisesti erittäin hieno. Lisäksi se on meille kaupallisesti hyvä, koska se sopii meidän markkinointiajatukseemme. Teemme kaikkia säilytyskalusteita yöpöydistä kaappeihin ja myös sohvapöydät ja ruokapöydät ovat meille tärkeitä, mutta yksittäisistä huonekaluista myymme eniten juuri senkkejä, Seppänen kertoo.

– Otan myös mielelläni haasteita vastaan. Tämä senkki on vaikea tehdä, Seppänen toteaa.

Aava-senkki otetaan Huonekalutehdas Seppäsen tuotevalikoimaan ja sen ympärille kehitetään Karolina Nortevan kanssa tuoteperhettä, johon on jo tulossa ainakin ruokapöytä ja sohvapöytä; ne on tarkoitus saada myyntiin jo tämän vuoden puolella.

 

Ensimmäinen huonekalu

 

Karolina Norteva opiskelee Metropolia-ammattikorkeakoulussa Helsingissä XR-design-linjalla.

– Koulutus sisältää aika paljon 3D-juttuja. Teemme sekä fyysisiä tuotteita että digitaalista sisältöä. Minua itseäni kiinnostavat ensisijaisesti konkreettiset asiat, Norteva kertoo.

– Kalustemuotoilusta olen unelmoinut. Minulla on ollut oma kangaskauppa, jonka yhteydessä sisustuspuolen ompeluiden kautta olen tutustunut verhoiluun. Lisäksi minulla on oma sisustustuotemerkki, eli muotoilu ja sisustus ovat olleet lähellä sydäntäni jo pitempään. Tämä oli ensimmäinen tuotantoon menevä huonekalu, jonka suunnittelin.

Myös Norteva piti siitä, miten kilpailu järjestettiin.

– Anonymiteetti oli todella hyvä juttu, ei tarvinnut lähteä nimellä kilpailemaan, Norteva toteaa.

Norteva osallistui kilpailuun useammalla suunnitelmalla. – Huonekalutehdas Seppäselle tekemäni suunnitelma oli se, mihin olin panostanut eniten, joten oli hienoa, että juuri se pääsi jatkoon. Se, että pääsin finaaliin, oli uskomattoman hienoa, Norteva toteaa.

– Olen mallintanut 3D:nä suunnitelmiani, mutta olihan se ihan eri fiilis nähdä itse suunnittelemansa huonekalu ihan fyysisenä tuotteena. Ja Kimmo Seppänen osasi tehdä senkin vastaamaan mielikuvaa, joka minulla oli.

Huonekalutehdas Seppänen Oy ei ollut Karolina Nortevalle kovin tuttu ennen kilpailua. – Petäjävedellä kyllä olen viettänyt lapsuuden kesiäni sukulaisten luona, suku on sieltä lähtöisin, Norteva toteaa.

 

Kilpailun tavoitteet täyttyivät

 

Puuteollisuusyrittäjät ry:n toiminnanjohtajan Janne Liiaksen mukaan Suomalainen huonekalu -kilpailu onnistui yli odotusten. – Tavoitteena oli, että valmistajat saisivat tuotantoon valmiita tuotteita ja puuteollisuusyritykset saisivat näkyvyyttä. Tavoitteet toteutuivat todella hyvin, kilpailu toi sekä näkyvyyttä että toimintaa toimialalle. Puu on noussut hyvin esiin materiaalina huonekalusisustuksessakin, Liias sanoo.

–Yhtenä tavoitteena oli saattaa valmistajia ja suunnittelijoita yhteen ja myös se toteutui. Kilpailuun tuli noin 350 suunnitelmaa; meillä on tarkoitus etsiä lopuillekin valmistajat, mutta koronatilanteen takia emme ole voineet järjestää ajatuksissa ollutta tapaamistilaisuutta.
Liiaksen mukaan kilpailun järjestäjät toivoivat, että opiskelijoilta löytyisi ennakkoluulottomia ajatuksia siitä, millainen puusta tehty tuote voisi olla. – Huonekalutehdas Seppäsen toteuttamassa Nortevan suunnitelmassa se toteutui todella hyvin. Tässä hyödynnetään puuta poikkeuksellisella tavalla, ja onnistuneesti.

Onnistunut kilpailu on saamassa jatkoa ja ajatuksena on, että kilpailu järjestetään kahden vuoden kuluttua uudelleen, samalla periaatteella. – TL

 

Aava-senkin juju on jaloissa. Senkki on saamassa rinnalleen samaan sarjaan ainakin ruokapöydän ja sohvapöydän.