Kokkilan tilalla syksyn puinnit onnistuivat hyvin ja rehut saatiin talven varalle talteen. (Kuva: Topi Kokkila)

 

 

Syksyn viljasadossa isoja vaihteluita

 

– Tänä kesänä tilojen väliset erot sekä viljasadon määrässä että laadussa ovat isoja. Eroja on jopa peltojen välillä; saman tilan sisällä saattaa olla sadossa huomattavaa vaihtelua, ProAgria Keski-Suomen johtaja Vesa Laitinen sanoo.

Tilanne on samanlainen myös Petäjävedellä. Rehukauraa viljelevällä Janne Hirvimäellä kesän sato oli huonoin aikoihin, Maatalousyhtymä Kokkilan pelloilla taas ohra ja kaura, joita viljellään oman karjan tarpeisiin, antoivat hyvän sadon.

– Rinnepelloille pääsi hyvissä ajoin kylvämään, mutta toukokuussa ei tullut vettä oikeastaan yhtään, eikä vilja lähtenyt itämään. Nimenomaan lähtökosteus keväällä olisi tärkeää, nyt sitä ei ollut, Janne Hirvimäki kertoo.

– Osa viljasta iti sitten myöhemmin, eikä kasvu tasaantunut. Puinnit olemme jo tehneet, mutta joukossa on niin paljon vihreitä jyviä, ettei vilja kelpaa vientiin, Hirvimäki sanoo ja kertoo yleensä myyvänsä osan rehukaurasta suoraan tilalta ja laittavansa osan vientiin.

– Tänä vuonna todennäköisesti myymme kaiken tästä tilalta, Hirvimäki toteaa.

– Tämä oli jo kolmas ongelmallinen kesä peräkkäin, mutta ihan näin huono sato ei ole ollut koskaan aikaisemmin. Isä on viljellyt tässä viitisenkymmentä vuotta, eikä hänkään muista tällaista; tänä vuonna rinnepelto ei ollut hyvä asia. Kosteammilla suopelloilla sato oli lähes normaali.

 

Myöhäinen kylvö toi hyvän sadon

 

– Meillä oli tosi hyvä viljavuosi. Olemme viljelleet vuodesta 2006 ja tämä oli meillä kaikkien aikojen paras vuosi viljan osalta, Topi Kokkila Maatalousyhtymä Kokkilasta kertoo.

Kokkila arvelee hyvän sadon salaisuudeksi myöhäistä kylvöä.

– Juhannuksen sateet ehtivät auttamaan. Näin jälkikäteen on hyvä sanoa, että myöhäinen kylvö oli hyvä ratkaisu, etukäteenhän sitä ei tiennyt, Kokkila toteaa.

– Tänä vuonna kuivat maat ovat kärsineet ja kosteammilla mailla kasvu on ollut hyvää. Meillä on vähän kaikenlaisia peltoja, ja sato onnistui kyllä tosi hyvin.

Kokkilan mukaan myös heinät kasvoivat olosuhteisiin nähden hyvin.

– Ei tämä niiden osalta meillä mikään ennätysvuosi ollut, mutta hyvä heinäsato saatiin. Nyt kolmas sato alkaa olla vähän huono, kun pohjavedet on alhaalla ja on niin kuivaa, Kokkila sanoo.

 

Jälkiversontaa paljon

 

Vesa Laitisen mukaan Keski-Suomessa saatiin kylvöt tehtyä tänä keväänä hyvissä ajoin, mutta alkukesän kuivuus aiheutti ongelmia monilla tiloilla.

– Etenkin ohra, mutta myös kaura, teki jälkiversontaa ja se aiheutti ongelmia sadonkorjuuseen. Oikeaa sadonkorjuuaikaa jouduttiin miettimään ja se osittain venytti puinteja pitkälle. Myös epävakaat säät ovat hidastaneet sadonkorjuuta, Laitinen kertoo.

– Jälkiversonta vaikutti toki myös viljan laatuun. Kyllä sitä esiintyy muulloinkin, mutta tänä vuonna sitä oli poikkeuksellisen paljon. Alkukesän kuivuus ja sen jälkeen vaihtelevat sääolot ovat saaneet aikaan sen, että viljojen osalta keskimääräisestä sadosta jäädään monella tilalla. Sen sijaan säilörehun osalta kesä on ollut hyvä. Ensimmäistä satoa, joka korjattiin juhannuksen tienoilla, kuivuus hieman verotti, mutta toinen sato oli hyvä ja joissakin paikoissa on korjattu jopa kolmatta satoa.

– Edelliset kesät ovat olleet heinänkasvun osalta heikkoja, nyt etenkin loppukesästä oli heinille suotuisaa keliä. Kokonaisuudessaan nyt on ollut maanviljelijöiden kannalta useampi hankala kesä peräkkäin. – TL

 

(Kuvat: Topi Kokkila)