– Jos joku haluaa itselleen tällaisen, voin tehdä, jos soittimen ostaja tuo minulle naamion, josta sen teen. Näitä en myy, nämä ovat minun lapsiani, Jukka Mäkelä toteaa esitellessään soitinkokoelmansa uusimpia soittimia. Muun muassa HallanallaH-yhtyeestä tunnetut Jukka Ja Seija Mäkelä esiintyvät lauantaina Mammas ärtsoppa -yhtyeen kanssa sekä Asemamakasiinissa että Kanttarissa.

 

 

Naamiosoittimet uusimpia aarteita

 

Soitinrakentaja ja muusikko Jukka Mäkelän soitinkokoelma kasvaa niin, etteivät seinät enää tahdo riittää. Nyt säilykepurkkikitarat ja sairaalan alusastioista tehdyt dobrot ovat saaneet rinnalleen naamiosoittimia.

– Näin pari pientä naamiota kirpputorilla ja tuli ostettua ne. Voi olla, että jo silloin ajattelin tehdä ne soittimeksi. Soittimet onnistuivat hyvin, joten rupesin aktiivisesti metsästämään kirppareilta isompia naamioita, Jukka Mäkelä kertoo.

– Kierrätyssoittimia tulee aina tehtyä ja niitä voi käyttää omassa musiikissa. Elantoa ansaitakseni soitinrakennuspuolella teen pienkanteleita, niitä menee maailmalle aika iso määrä. Vuoden vaihteen tienoilla lähti 40 pienkanteletta Britanniaan, kun britit alkoivat tehdä paljon tilauksia ennen brexitiä.

Mäkelän kokoelman soittimet ovat lähes kaikki itse tehtyjä, joukossa on muutamia matkoilta löytyneitä aarteita.

– Esimerkiksi Istanbulista on löytynyt suomalaisen silmään mitä eriskummallisempia soittimia. Ne ovat todella hienoja, siellä käsityö on kunniassaan, Seija Mäkelä toteaa.

– Ja turkkilaiset ovat taitureita soittamaan käsintehtyjä akustisia soittimia. Se, ja kaikki muukin etninen musiikki maasta ja maanosasta riippumatta kiinnostaa meitä, emme ole ihan tavallisen suomalaisen iskelmän kuuntelijoita.

 

Asemamakasiinissa luvassa monenlaista

 

Viime aikoina Jukka ja Seija Mäkelä ovat esiintyneet etupäässä kahdestaan, sekä yhdessä Mammas ärtsoppa -yhtyeen kanssa.

– Alun perin Mammas ärtsoppa oli työnimi. Meillä on ollut tapana kokoontua ystävämuusikoiden kanssa aina pääsiäisen aikoihin Viroon jammailemaan ja esiintymään, Pärnussa olemme olleet useampana vuonna. Kokoonpanon nimi tulee siitä, että mukana voi olla useampia eri vierailijoita, Mäkelät kertovat.

– Parasta Mammas ärtsoppa -yhtyeen työskentelyssä on se, että mukana on eri genren muusikoita eri puolilta ja kaikki tekevät töitä yhdessä. Siinä jokainen oppii jotain uutta, kun joutuu pois omalta mukavuusalueeltaan, Seija Mäkelä kertoo.

Tänä vuonna koronatilanne esti pääsiäisen Pärnun vierailun, mutta juhannuksena yhtye taas pääsi Viroon. Korona perui myös Jukka ja Seija Mäkelän Suomenlinnaan suunnitellun esiintymisen.

– Siellä piti olla erään firman juhlat viikinkiteemalla ja meidän piti soittaa siellä keskiaikaista musiikkia. Niiden peruuntuminen jäi vähän harmittamaan, tapahtuma olisi ollut mielenkiintoinen, Seija Mäkelä toteaa.

Ensi lauantaina Mäkelöitä kuullaan taas pitkästä aikaa Petäjävedellä. Mammas ärtsoppa konsertoi ensin Asemamakasiinissa ja illalla vielä Kanttarissa.

Tällä kertaa kokoonpanoon kuuluvat Jukka ja Seija Mäkelän lisäksi Riitta Leivo (laulu ja taustalaulu), Kari Pulakka (kitara ja laulu) sekä Tommi Lievemaa (kitara, laulu ja oktaavimandoliini).

– Asemamakasiinissa tarjolla on laaja kirjo musiikkia keskiaikaisesta musiikista jazziin ja ikivihreisiin iskelmiin sekä kaikkea siltä väliltä, Jukka Mäkelä kertoo.

– Ruotsin kieleltäkään ei vältytä, sillä molemmat laulajat, Seija Mäkelä ja Riitta Leivo, ovat asuneet lapsina ja nuorina Ruotsissa ja heidän ohjelmistoonsa kuuluu myös ruotsinkielisiä lauluja.

Mukana Asemamakasiinissa on myös Jukka Mäkelän tekemiä soittimia, muun muassa dobro, kampiliira ja shamaanirumpu. Konsertin järjestävät yhdessä osuuskunta Smartisti ja Petäjäveden kunta. – TL