Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura seurueineen sai perjantaina monipuolisen kuvan Petäjävedestä ja petäjävetisistä. Päivän täyttäneeseen ohjelmaan mahtui tutustuminen yläkouluun ja lukioon, piipahdus Petäjäveden vanhalla kirkolla, yritysvierailu Petäjäveden Metallissa, päiväkahvit Kyläsepässä, yhteinen tuokio kunnan johtavien virkamiesten kanssa sekä illan ohjelmaosuuden päättänyt kirkkokonsertti.

 

Painavien aiheiden paneelikeskustelu

 

Piispan kouluvierailun yhteydessä lukion opiskelijat kuulivat piispan ajatuksia ajankohtaisista, nuorten tärkeiksi kokemista asioista. Simo Peuran lisäksi paneelikeskusteluun osallistuivat rehtori Ville Metsäpelto, lukion opiskelijat Saara Torkki, Angelina Puustelli ja Eetu Kajanne sekä yläkoululaiset Jonne Hyttinen ja Paul-Mikael Jylhä. Paneelikeskustelun juonsivat Hertta Saramäki ja Eino Savela.

Panelisteille esitetyt kysymykset oli koottu etukäteen yläasteen ja lukion opiskelijoilta. Keskustelijat saivat vastattavakseen isoja, merkityksellisiä kysymyksiä. Esillä olivat luonnon ja ihmisen välinen suhde – ilmastonmuutoksen vastaisia toimia unohtamatta, suomalaisen koulutuksen laatu, nuoret ja syrjäytyminen, maahanmuutto sekä avioliitto.

Ensimmäinen kysymyksistä käsitteli Ihmisen ja luonnon välistä suhdetta. Jatkokysymys kuului, että pitäisikö suomalaisten tehdä enemmän ilmastonmuutoksen estämiseksi, vai onko päävastuu muualla.

Fiksusti vastanneet nuoret panelistit toivovat muun muassa sitä, että ihmiset panostaisivat myös yksilöinä ilmastonmuutoksen vastaiseen käytännön toimintaan. Pelkkä periaatteellinen julistus kun ei vielä tilannetta korjaa.

Piispa oli nuorten kanssa samoilla linjoilla.

– On helppoa olla periaatteessa ilmaston muutosta vastaan, mutta se todellinen ilmastonmuutoksen vastainen taistelu edellyttää jotain konkreettista. Minä luulen, että olemme nyt sellaisessa tilanteessa, jossa pitää ryhtyä ihan oikeasti sanoista tekoihin, Simo Peura sanoi.

 

 

Syrjäytymisen ehkäiseminen on kaikkien yhteinen asia

 

Nuorten syrjäytymisestä panelistit esittivät ajatuksia, jotka painuivat varmasti myös kuulijoiden mieliin.

– Olisi hyvä, jos oppivelvollisuus nostettaisiin 18-vuotiaaksi. Silloin pitäisi opiskella, ja olisi paremmat mahdollisuudet saada töitä. Mutta sitten se tarkoittaa myös sitä, että kaikilla pitää olla tasavertaiset mahdollisuudet käydä koulua, totesi Angelina Puustelli.

Saara Torkin mukaan syrjäytymisen uhkaan pitäisi kiinnittää jo alussa ja ajoissa huomiota, ennen kuin tilanne ehtii pahentua. – Pienikin asia voi auttaa. Esimerkiksi se, että sinulla on tarpeeksi niitä läheisiä ihmisiä, tai joku yhteisö, mistä saat tukea, jatkoi Torkki.

Eetu Kajanne muistutti, että nuorilla itsellään on mahdollisuus auttaa.

– Pitää opettaa ihmisiä huomaamaan ihminen, joka on syrjäytymässä. Eli sen ei pitäisi olla pelkästään opettajien ja vanhempien vastuulla, vaan oppilaidenkin pitäisi kiinnittää huomiota siihen, jos joku on syrjäytymässä.

– Ylipäätään meidän pitäisi ottaa kiinni siitä alusta asti, ihmisestä, joka on syrjäytymässä. Se on aika lailla jokaisen vastuulla.

Piispa Simo Peuran kommentit tukivat nuorten näkemyksiä.

­– Tässä tuli tosi tärkeitä asioita esille. On kysymys yhteisestä vastuusta. Tätä ei voi delegoida opettajille, eikä tätä voi delegoida koulupsykologille, vaikka heitä tarvitaan, vaan juuri niin kuin Saara ja Angelinakin sanoivat: Kaverit ja heidän antamansa tuki ovat tässä aika tärkeitä.

– Jos joku meinaa pudota joukosta pois, kyllä minä luulen, että oppilaat sen melkein ensimmäisenä tajuavat. Paljon aiemmin kuin esimerkiksi rehtorit tai opettajat. Oppilaat tietävät sen, ja silloin tietysti herää kysymys siitä, mitä oppilaat voisivat tehdä toistensa auttamiseksi. Myös niitä oppilaita, jotka ovat vähän hiljaisia ja jäävät sivuun, joita ei huomata , heitä pitäisi aktiivisesti pyytää mukaan, ja kantaa sitä vastuuta yhdessä.

 

 

Petäjäveden Metallin kautta kahville Kyläseppään

 

Piispan seurueen yritysvierailu kohdistui Petäjäveden Metalliin. Markku Salminen esitteli viime vuosien aikana mittavia investointeja tehneen yrityksen tiloja ja toimintaa. Ensi vuonna neljäkymmentä vuotta täyttävän Petäjäveden Metallin tarinassa riitti kuultavaa ja halleissa katseltavaa.

Iltapäivä jatkui Kyläsepässä, jonne seurakuntalaisia oli kutsuttu kahvittelemaan yhdessä piispan kanssa. Kahvipöytäkeskustelun aiheeksi nousi muun muassa seurakunnan tilanne. Kovin ruusuista kerrottavaa ei piispalla ollut aiheesta kysyneille Raimo Koivuniemelle ja Martti Heinäaholle, jotka toteavat itse liputtavansa Petäjäveden seurakunnan itsenäisen tulevaisuuden puolesta.

Tiiviin, tapahtumien ja tapaamisten täyteisen päivän päätteeksi piispan seurue istahti kuulemaan kirkkokonsertin. Musiikin rentouttavaa, elvyttävää voimaa tarjoilivat Petäjäveden seurakunnan lapsikuoro, Sanni Oksanen, Matilda Perämäki, Saara ja Veera Torkki, Lyydia Pihlajamäki, 9. luokan ja lukion bändit sekä Sointu, Piia ja Vesa Jussila. Iltakonsertti päättyi yhteiseen, piispan johtamaan rukoukseen.

-Hanna Mäkinen