Energiajuomat eivät sovi lapsille

Pari vuotta sitten Kirkonkylän koulun vanhempainyhdistys ry:n aloitteesta Petäjävedellä S-market, K-market, Siwa, R-kioski, Kyläseppä ja Grilli23 sitoutuivat rajoittamaan energiajuomien myyntiä alle 16-vuotiaille. Osa silloisista yrittäjistä on vaihtunut, joten vanhempainyhdistys lähestyi yrityksiä asian tiimoilta kirjeellä syksyllä 2016 ja valtaosa niistä lupasi jatkaa hyväksi todettua käytäntöä edelleen.

Energiajuomat eivät nimittäin sovi lapsille muun muassa korkean kofeiinipitoisuutensa vuoksi. Lapsilla havaitut haitat kofeiinista ovat esimerkiksi kiihtyneisyys, ärtyneisyys, levottomuus nukahtamisvaikeudet ja unen laadun heikkeneminen. Varoitusmerkinnöistä huolimatta energiajuomien ostamiselle ei Suomessa ole kuitenkaan ikärajaa.

Sivistystoimen ja Kirkonkylän koulunjohtajan Timo Holmin mukaan tällä hetkellä alakoulun puolella energiajuomista ei ole mitään ongelmaa kouluaikana. – Muistan tilanteen muutaman vuoden takaa, kun vanhempainyhdistys lähti asiaa viemään eteenpäin. Tuolloin oli ongelmana, että muutamat oppilaat kävivät läheisessä Siwassa aamuisin ennen koulun alkua tankkaamassa energiavajettaan energiajuomalla. Tämä aiheutti jonkin verran levottomuutta aamupäivän tunteina ja saattoi vaikuttaa myös siihen, ettei koululounas aina ihan kaikille maistunut. Kun myyntikielto saatiin aikaiseksi, ongelma poistui ja vain muutama oppilas siitä hetken valitteli.

Kuraattori Tuija Alapihan mukaan uusimman kouluterveyskyselyn tulosten eli oppilaiden omien vastauksien mukaan, yläkoulussa ei asia tällä hetkellä näyttäydy suurena ongelmana. 74 prosenttia vastaajista ei juo energiajuomia koskaan ja vain 17 prosenttia vastanneista käyttää niitä kerran pari viikossa ja vain reilu kaksi prosenttia juo niitä päivittäin. Suurin osa energiajuomien käyttäjistä on poikia. Alapiha uskoo, että ainakin osa Petäjäveden kaupoista myy energiajuomia alle 16-vuotiaille – varsinkin jos nuorten omia puheita on yhtään uskominen.

– Yhdessä olemme Vanhiksessa kuitenkin päättäneet, että me emme ole mitään sormia heristeleviä energiajuomapoliiseja, vaan haluamme kannustaa ja rohkaista kauppiaita pysymään päätöksessä, vanhempainyhdistyksen uusi puheenjohtaja Kati Avikainen sanoo.

Suunnitteilla runsas tapahtumaviikko 

Vanhempainyhdistyksen hallitukseen kuuluu puheenjohtaja Avikaisen lisäksi varapuheenjohtaja Martti Huuskonen, sihteeri Soile Juntunen, rahastonhoitaja Seija Kotamäki, Eliisa Lindholm, Anna-Leena Hietala ja koulun yhdyshenkilönä toimii Ismo Hyvönen. Kaikki yhdistyksen rahat käytetään koulun oppilaiden hyväksi. Esimerkiksi Kino Metson lasten elokuvanäytösten yhteydessä toimivan leffakioskin tuotoilla oppilaat pääsevät jatkossa useammin vaikkapa uimahalliretkille.

Vanhis on yhteistyössä lukuisten eri toimijoiden kanssa ideoinut myös runsasta lasten ja nuorten tapahtumaviikkoa täynnä monenlaista menoa ja meininkiä kunnan 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Tapahtumaviikko järjestetään helmikuussa ystävänpäiväviikolla ja sitä suunnitellaan yhdessä seuraavan kerran alakoulun ruokalassa maanantaina 20.11. kello 17.30. Mukaan saavat tulla kaikki kiinnostuneet, yhdistykset, yritykset ja muut tahot, jotka haluavat omalta osaltaan olla komean tapahtumaviikon järjestämisessä mukana.

– Jännää ja vauhdikasta toimintaa on siis tiedossa. Olemme ottaneet yhteyttä eri yhteistyökumppaneihin sähköpostitse ja toivotamme kaikkia muitakin tervetulleiksi ideoimaan ja järjestämään tapahtumaa, Avikainen kertoo.

– Vanhempainyhdistys tarvitsee toimiakseen myös uusia jäseniä, joten mukaan vain jos toiminta kiinnostaa. – SK