Sanni Palosaari

Kuten moniin muihinkin paikkoihin, myös Petäjäveteen ja sen paikkoihin liittyy kaikenlaisia yliluonnollisia piirteitä omaavia tarinoita. Etenkin vanhoihin rakennelmiin liittyy usein kaikenlaisia kertomuksia. Todisteita niiden todenmukaisuudelle ei löydy, mutta jotkut tarinat jäävät kerrottavaksi aina vain eteenpäin. Siksi jokainen voi itse päättää pitääkö tarinaa totena vai täytenä puppuna.

Martti Pänkäläisen kirjassa Petäjävesi 1868-1968, Petäjäveden kotiseutukirja kerrotaan muutamia uskomuksia liittyen Petäjäveteen ja petäjävetisiin. Sen mukaan koiran ulvominen ennusti kuolemaa ja hevosenkengän löytäminen sekä unessa itkeminen tiesivät onnea. Mutta jos näit unessa papin tai tanssia, jotain pahaa oli tapahtumassa. Mitälie tanssiva pappi toisi tullessaan.

Kirjassa kerrotaan myös, että vanhan kirkon hautausmaa oli erityisesti kammoksuttu paikka. Uskomuksen mukaan hautausmaalta ei saa ottaa mitään mukaansa, mutta jos ottaa, niin saa riesakseen valtavan kivun käteensä. Kirjan tarinan mukaan eräs 1800-luvulla elänyt tyttö sairastui aikoinaan vakavasti otettuaan jotain mukaansa hautausmaalta. Lisäksi tunnettu Petäjävedellä oli aikoinaan myös Ruorasen kummitukseksi
kutsuttu hahmo, joka oli oikea räyhähenki, sillä se heitteli tavaroita ympäri huoneita. Sillä uskottiin olevan yhteys haudankaivajan tyttäreen, joka työskenteli Ruorasen tilalla. Hänen kerrotaan juurikin varastaneen vanhan kirkon hautausmaalta. Tyttö joutui muuttamaan pakoon suututtamaansa henkeä.

Kun pyysimme lukijoita ottamaan yhteyttä petäjävetisten uskomusten tiimoilta, Virpi Järvinen kertoi tarinan liittyen Kuivasmäessä sijaitsevaan Akkakyvön mutkaan. Tarinan mukaan mutkan tietämillä on kauan sitten surmattu kirveellä nainen, mutta surmatyön motiivi on tuntematon. Järvinen kertoo erään edesmenneen sukulaisensa nähneen ilta hämärässä talven tuiskussa mustiin pukeutuneen naisen keskellä tietä. Näköhavainto naisesta ei ole suinkaan jäänyt viimeiseksi, sillä Järvinen kertoo myös hänen isoisänsä Keijo Kaipomäen nähneen kyseisen tummiin pukeutuneen naisen. – Edesmennyt isoisäni oli mennyt metsään Akkakyvön mutkan lähelle ja laskenut reppunsa mättäälle aikoakseen alkaa metsätöihin. Sitten mustaan pukeutunut pitkä hoikka nainen tuli hänen luokseen ja oli sanonut, että olisi paras lähteä pois. Isoisäni nosti repun selkäänsä ja teki niin kuin sanottu, Järvinen kertoo.

Akkakyvön mutkassa on tapahtunut tiettävästi monia epäonnisia tapahtumia. Taannoin juuri kyseisessä mutkassa tapahtui raju ulosajo ja jo 80-luvulla kerrotaan mutkan aiheuttaneen vahinkoa sillä silloin räjähteitä kuljettanut auto ajoi päin suurta kiveä. Mitä itse veikkaat, onko mustiin pukeutuneen naisen tarkoitus ilmestyä varoittamaan kulkijaa mutkan epäonnisuudesta vai onko mustiin pukeutunut nainen itse syynä mutkan pimeään maineeseen? Voiko näillä tarinoilla ja uskomuksilla olla todenperää? Jos on, niin niiden kanssa tuskin kannattaa lähteä leikkimään ja vaikka ei olisikaan, ovat ne ainakin mielenkiintoisia kuulijalleen. Uskokoon ken haluaa.